Seneste Danmarksnyheder

19 forskere underskriver opråb med hård kritik af justitsministeren

Forskere er vant til “forskerbashing” – at kritikere går efter personen og ikke sagen.

Men at også landets justitsminister forfalder til kritik af forskere fremfor forskningen, forarger lektor Anton Autzen.

Sådan forklarer han selv baggrunden for et debatindlæg i Uniavisen, som 19 unge forskere – inklusiv ham selv – har underskrevet. I indlægget retter de en skarp kritik mod Peter Hummelgaard (S).

Ministeren medvirkede i starten af april i en artikel, hvor to kriminologer erklærede sig uenige i en række udtalelser fra Hummelgaard om strafskærpelser. Ministeren vil gerne hæve straffene for knivoverfald, fordi “skærpede straffe virker”.

Beviset for det er – ifølge ministeren – at antallet af banderelaterede skudepisoder er faldet siden 2017, hvor straffen blev hævet for at bære skydevåben.

Men det ræsonnement savnede flere kriminologer evidens for. De forklarede, at meget forskning tyder på det modsatte – at strafskærpelser ikke har en afskrækkende effekt.

I den forbindelse forklarede Peter Hummelgaard, at han støttede sig til en vurdering fra Rigspolitiet, som efter forskernes vurdering er anekdotisk og ikke egentlig evidens. Foreholdt det svarede ministeren:

– Jeg tager det som et udtryk for, at der er nogle forskere, der lever i en forskerverden. Politiet og i øvrigt mig selv lever i den virkelige verden, hvor vi skal forholde os til, at vi har haft mere end 66 knivoverfald i løbet af meget få måneder, sagde justitsministeren.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies