Med andre ord. Tilliden til banken er væk.
Hvilket også er fællesnævneren ved den netop store, kollapsede bank i USA, Silicon Valley Bank. Her mistede kunderne tilliden til banken, hvor kunderne på én gang krævede at få deres penge udbetalt, hvilket resulterede i et såkaldt “bank run”.
– Vi får formentligt ikke et bank run i forhold til Credit Suisse, fordi det er en investeringsbank og ikke en indlån- udlånsbank.
– Men fællesnævneren er tillid, og hvis tilliden ikke er der, kan man ikke få ny kapital. Hvis banken ikke kan få ny kapital, så kan den ikke drive virksomheden videre. Det er skrækscenariet, forklarer Per Hansen.
‘Svært at forestille sig en strålende fremtid for Credit Suisse’
Efter kapitalindsprøjtningen i form af milliardlånet fra nationalbanken, har Credit Suisse nu til opgave at overbevise investorerne, om at banken kan vende udviklingen og gå en lysere fremtid i møde.
– Hvis banken ikke kan forrente den kapital, som låntager og aktionærer stiller til rådighed, så har Credit Suisse ingen fremtid.
Faktisk mener Per Hansen, at den schweiziske bank har ringe fremtidsudsigter.
– Hvis man kigger på udviklingen fra 2008 og frem til i sidste uge, så er det meget svært at forestille sig, at Credit Suisse har en strålende fremtid foran sig.
Derfor mener han heller ikke, at fremtiden for Credit Suisse, som en stor, global investeringsbank ser god ud.
Faktisk tror han, at Credit Suisses overlevelse på længere sigt er usandsynlig.
– Jeg tror, at man nu forsøger stille og roligt at afvikle Credit Suisse over nogle år. Man prøver at undgå, at Credit Suisse bliver en systemisk risikofaktor for hele det finansielle system og den globale økonomi.
For bliver et krak af Credit Suisse en realitet, bliver det også et problem for resten af den finansielle verden.
– Hvis Credit Suisse kollapser, får det konsekvenser, som de fleste vil få kuldegysninger over, siger Per Hansen.
Per Hansen understreger også, at som situationen ser ud nu, skal den almindelige dansker ikke være bekymret over de penge, der står i ens eget pengeinstitut.
Du kan høre mere om den seneste uges bankkrak og frygten for en ny finanskrise i tirsdagens udgave af Deadline: