Når udlånsrenten hæves, bliver det dyrere for privatpersoner at låne til for eksempel en ny bil eller vaskemaskine, mens det bliver dyrere for virksomheder at optage et lån i banken.
Derimod bliver det mere attraktivt at spare op med en høj indlåndsrente. De høje rentestigningerne har til opgave at lægge en dæmper på økonomien og sænke forbruget ude i samfundet.
Den amerikanske centralbank har siden marts også hævet renterne, så renten nu ligger på i alt 4,25 procent.
Ændrer rente trods bankuro
Rentestigningen sker, på trods af uro i banksektoren rundt i verden.
Der havde ellers været spekulationer i, at Den Europæiske Centralbank ville mindste rentestigningerne, efter den amerikanske Silicon Valley Bank kollapsede og et stort kursfald hos schweiziske Credit Suisse, som skete i onsdag.
– Der er fuld fart på ECB. Renteforhøjelserne fortsætter ufortrødent. Den seneste tids massive uro har ikke givet slinger i valsen hos ECB, som bliver ved med at kæmpe benhårdt for at få inflationen ned, skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, til DR.
Han vurderer, at rentestigningerne betyder meget for centralbankens troværdighed.
– Der var spekuleret i, om centralbanken ville holde fingrene fra renteknappen som følge af uroen. Men det ville have sendt et meget dårligt signal fra ECB, som gør klogt i fortsat at hæve renten, skriver Jeppe Juul Borre.
Du kan høre mere om den seneste uges bankkrak og frygten for en ny finanskrise i tirsdagens udgave af Deadline: