Seneste Danmarksnyheder

Den Europæiske Centralbank hæver renten med 0,5 procentpoint

Når udlånsrenten hæves, bliver det dyrere for privatpersoner at låne til for eksempel en ny bil eller vaskemaskine, mens det bliver dyrere for virksomheder at optage et lån i banken.

Derimod bliver det mere attraktivt at spare op med en høj indlåndsrente. De høje rentestigningerne har til opgave at lægge en dæmper på økonomien og sænke forbruget ude i samfundet.

Den amerikanske centralbank har siden marts også hævet renterne, så renten nu ligger på i alt 4,25 procent.

Ændrer rente trods bankuro

Rentestigningen sker, på trods af uro i banksektoren rundt i verden.

Der havde ellers været spekulationer i, at Den Europæiske Centralbank ville mindste rentestigningerne, efter den amerikanske Silicon Valley Bank kollapsede og et stort kursfald hos schweiziske Credit Suisse, som skete i onsdag.

– Der er fuld fart på ECB. Renteforhøjelserne fortsætter ufortrødent. Den seneste tids massive uro har ikke givet slinger i valsen hos ECB, som bliver ved med at kæmpe benhårdt for at få inflationen ned, skriver Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, til DR.

Han vurderer, at rentestigningerne betyder meget for centralbankens troværdighed.

– Der var spekuleret i, om centralbanken ville holde fingrene fra renteknappen som følge af uroen. Men det ville have sendt et meget dårligt signal fra ECB, som gør klogt i fortsat at hæve renten, skriver Jeppe Juul Borre.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies