Faldene kommer efter flere dage med stigende usikkerhed i den finansielle branche, efter de to amerikanske banker Silicon Valley Bank og Signature Bank er krakket.
Schweizisk banks problemer er ikke nye
Problemerne i Credit Suisse er som udgangspunkt ikke nye. De går i hvert fald halvandet år tilbage, fortæller Otto Friedrichsen, der er partner og aktiechef i Formuepleje.
– Credit Suisse har de seneste år haft udfordringer med deres risikostyring og haft enorme tab på nogle af deres kunder. Det kommer i dag til udtryk, når Saudi National Bank siger, de ikke vil skyde flere penge i banken, hvis det skulle være nødvendigt. Det sker samtidig med, at der er en skrøbelig situation på aktiemarkedet, siger han.
Grunden til at andre banker – også i Danmark – rammes, skyldes, at ét problem i én bank lynhurtigt spreder sig i den finansielle sektor, fortæller Otto Friedrichsen.
– Tillid er en nøgleparameter i det finansielle system i forhold til at forretninger og transaktioner mellem banker. Når tilliden begynder at slå revner, så trækker investorerne følehornene til sig og sælger aktier og køber i højere grad statsobligationer, siger Otto Friedrichsen.
Nærmer vi os en ny bankkrise?
Spørgsmålet er så, hvor grel situationen egentlig er. For Credit Suisse er den alvorlig, lyder det fra Formueplejes aktiechef, selvom situationen altså ikke er ny.
For mange af de andre banker – heriblandt de danske, er situationen dog anderledes, lyder det. Det skyldes, at de allerstørste banker hele tiden bliver stresstestet for netop at undgå en ny finanskrise, som vi så tilbage i 2008.
– Som udgangspunkt er bankernes kapitalgrundlag på plads, og de har stærke balancer og imødegår al lovgivning om, hvor meget kapital de skal have. Men de bliver altså også ramt af usikkerheden, siger han.