11 banker giver milliardstor nødhjælp til kriseramt bank: ‘Ingen i sektoren er interesseret i, at andre går ned’
Bankverdenen forsøger at stoppe panikken i finanssektoren.
Derfor har 11 store banker i går besluttet at love et indskud på 30 milliarder dollar – svarende til knap 210 milliarder kroner – til den kriseramte First Republic Bank.
Den amerikanske bank med hovedsæde i Californien var den tredje bank, der i sidste uge havnede i mediemøllen, efter Silicon Valley Bank og senere Signature måtte smide håndklædet i ringen.
Her kom det frem, at banken var i dyb krise, og det førte til panik og store fald i aktiemarkedet.
Storbanker står bag indskud
Det er nogle af helt store banker, der med det store indskud forsøger at stoppe blødningen – heriblandt JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo og Citigroup.
Indskuddet kommer efter, at Credit Suisse fik massive tæsk på aktiemarkedet i onsdags, efter at en af bankens største investorer fortalte, at de ikke ville sætte flere penge i det schweiziske foretagende.
Når gavmilde private banker denne gang står bag milliardindskuddet, forsøger de nemlig at undgå, at panikken spreder sig til andre banker. Et kraftigt fald for én bankaktie kan sprede sig som ringe i vandet til andre bankaktier.
Det fortæller Mikael Olai Milhøj, der er chefstrateg i formueforvalteren Sterna Capital Partners.
– Problemet for dig og mig er, at når vi sætter penge i en bank, så aner vi ikke, om banken er en god eller en dårlig bank, fordi sektoren er så kompleks. Så hvis du og jeg risikerer at få opfattelsen af, at det kan ske i alle banker, så er det billigere for de 11 banker at få uroen stoppet, siger Mikael Olai Milhøj.
Derfor peger han på, at det for de 11 banker faktisk kan gå hen at være en bedre forretning med et milliardstort indskud, end hvis de valgte at ignorere First Republic Banks problemer.
Ifølge chefstrategen skyldes dele af problemerne i First Republic Bank den farlige cocktail, at kunderne trækker deres penge ud af banken, samtidig med at de værdipapirer, som banken ejer, har tabt værdi.
Almindeligt at private banker hjælper
Lars Krull, der er bankekspert ved Aalborg Universitet, siger, at banker herhjemme og i USA har tradition for at hjælpe hinanden. Det skyldes, at bankerne godt ved, at de selv må betale eller indordne sig efter nye betingelser, hvis staten bliver nødt til at hjælpe eller gribe ind.
– Fordelen er, at de opretholder tillid til sektoren. Selvom bankerne gerne vil have andre bankers markedsandele, så er ingen i sektoren interesseret i, at andre går ned, for det svækker tilliden, siger Lars Krull.
Selvom det er private banker, der står bag indskuddet, så har det amerikanske finansministerium også været inde over aftalen. Finansminister Janet Yellen mødtes ifølge CNN med JPMorgans administrerende direktør, Jamie Dimon, inden de 11 banker offentligt fortalte om indskuddet.
Siden uroen begyndte, har den amerikanske centralbank også taget affære. Centralbanken har igangsat et ny lånesystem til finansbranchen. Her er der indtil nu blevet lånt 84 milliarder kroner i løbet af den seneste uge, skriver det amerikanske medie.
Nyheden om bankernes redningsplanke til First Republic Bank fik torsdag bankens aktiekurs og det amerikanske aktiemarked generelt til at rette sig. Men efter lukketid – i det såkaldte eftermarked – faldt First Republic Bank-aktien igen.