Seneste Danmarksnyheder

Sundhedspersonale: Regionens byggesjusk skal ikke gå ud over patienterne

Byggeriet skulle oprindeligt have stået færdigt i 2020, og gennem alle forsinkelserne har sundhedspersonalet på de nuværende sygehuse været nødt til at væbne sig med tålmodighed. For de gamle hospitaler er ved at være godt slidte.

Det fortæller Thea Heide Faaborg, formand for Lægeforeningen i Region Nordjylland:

– Der er nogle steder, hvor man har valgt at lade være med at renovere, fordi man har ventet på et nyt sygehus. Mange lokaler er for små og for gamle, og der er flere steder, hvor det trækker.

Også på Sygehus Nord i Aalborg er bygningerne ved at være så slidte, at der jævnligt opstår huller i gulvene, som giver problemer for portørerne.

Og hvis det står til Thea Heide Faaborg, kan regionen ikke længere komme udenom at renovere de gamle bygninger. Og den betragtning er Christina Lund, kredsforkvinde for sygeplejerskerne i Region Nordjylland, enig i.

– Det trækker ind ad vinduerne, og det bliver jeg bekymret for, både i forhold til patienterne, som skal ligge i det her, men også sygeplejerskerne, som skal arbejde i det dagligt, siger hun.

‘Patienter og ansatte skal ikke betale for byggesjusk’

I Region Nordjylland ved man endnu ikke, hvor meget regningen kommer til at vokse med de nye massive byggefejl.

Men Christina Lund frygter, at det kan ende med at få konsekvenser for patienterne. For hospitalerne er allerede ramt af lange ventelister og personale, der løber stærkt.

– Hvis regningen lander hos Region Nordjylland, er jeg bange for, at besparelser i sundhedsvæsenet går ud over, hvad man kan tilbyde patienter fremadrettet og arbejdsforholdene.

– Jeg synes, det er katastrofalt. Det er voldsomt det omfang af ting, der er gået galt i det her byggeri. Patienter og ansatte skal ikke betale for byggesjusk, siger hun.

– Hvorfor, det er gået så galt, er et svært spørgsmål at svare på her og nu, siger Mads Duedahl (V), formand for Region Nordjylland. (Foto: © Martin Stenbæk Hansen, DR NORDJYLLAND)

Men hvem der kommer til at betale regningen for de massive vandskader er endnu ikke afgjort. For Region Nordjylland kommer til at sætte en undersøgelse i gang af, hvem der er ansvarlig for fejlene i byggeriet. Det fortæller formand Mads Duedahl (V).

– Vi må klare det her med en retslig instans og få placeret ansvaret og få afgjort, hvem der skal betale de økonomiske udeståender.

Men har Region Nordjylland ikke også en del af ansvaret?

– Der er rigtig mange der potentielt kan have ansvaret for det her, men det er alt for tidligt at sige noget om. Det ville være forkert af mig at stå og begynde at placere et ansvar, inden vi har en rapport med en vurdering af det, det ville være direkte useriøst.

Er det ikke regionens ansvar at holde sig opdateret med byggeprocessen og undgå ubehagelige overraskelser?

– Det er en juridisk vurdering. Der er både underentreprenører og rådgivere og mange aktører i byggeriet, men hvem der har ansvaret er for tidligt at sige. Men det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende med vandskader i bygningerne.

Lige nu er regionens højeste prioritet at få det nye sygehus klar hurtigst muligt, så både patienter og personale får bedre rammer, siger formanden.

– Det allervigtigste lige nu er at have fokus på, hvordan vi kommer videre og overholder tidsplanen bedst muligt. Men vi kommer ikke udenom, at der er nogen, der har et ansvar her.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies