Seneste Danmarksnyheder

Nordjysk sygehus sparer maden væk for mange patienter

I går var der en sandwich og en proteinbar på menuen. Når hun møder ind på sygehuset igen i morgen, er der ingenting.

Heidi Andersen modtager dialysebehandling fire gange om ugen i tre eller fire timer ad gangen. Det har hun gjort i snart 22 år, fordi hun blev født med for små nyrer.

– Sådan en dialysebehandling kan være hård for kroppen, så jeg skal også have noget at stå imod med. Man kan blive skidt tilpas, hvis man ikke får noget, siger hun.

Tidligere i år blev tæpper og dyner sparet væk for patienter som Heidi Andersen. Og nu er det altså maden, der står for skud.

– Nu har de taget det hele væk, og det synes jeg ikke er i orden, fortæller hun og understreger, at hun ikke selv har mulighed for at smøre en madpakke at tage med.

Hun har nemlig nedsat syn og er født med for korte arme, som gør, at hun har brug for hjælp til daglige gøremål.

Beslutningen berører en lang række ambulante patienter, der ikke er indlagt, på Aalborg Universitetshospital. Derudover gælder det dialysepatienter i Hjørring og Thisted.

Men det er noget, som får konsekvenser for patienterne – særligt dem, som modtager dialysebehandling – mener Nyreforeningen.

– Vi har ramt smertegrænsen. Jeg tænker, sygehusvæsnet er knækket, når man går efter så grundlæggende behov, fortæller landsformand Malene Deele.

En nødvendig prioritering

Selvom det er hospitalet, der har truffet beslutningen, er det politikerne, der står for det overordnede ansvar for sygehusvæsenet.

Og her er de altså så pressede, at man ikke kan fortsætte med eksempelvis at servere en sandwich.

Ifølge Malou Skeel (V), der er formand for sundhedsudvalget i Region Nordjylland, handler det om at sikre, at der er ressourcer til kerneopgaven, altså behandling af patienterne.

– Det er et udtryk for en situation, hvor vi i sundhedsvæsnet virkelig skal se på, hvordan vi bruger vores ressourcer, forklarer hun.

– Jeg kan godt stå på mål for et sundhedsvæsen, hvor vi sparer en sandwich væk til ambulante patienter.

Modsat Nyreforeningens formand, Malene Deele, mener regionens udvalgsformand ikke, det er sundhedsfagligt problematisk at fjerne forplejningen.

Patienter kan selv tage en madpakke med, og Malou Skeel understreger, at der stadig vil være mulighed for et glas saftevand og måske også et knækbrød, hvis der er behov for det.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies