Seneste Danmarksnyheder

’Farvelkasser’ med medicin og smertestillende skal gøre det nemmere for patienter at dø hjemme

Farvelkassen gjorde det også nemmere for personalet på plejehjemmet at give den rette behandling, fortæller Bitten Bødker.

– Den medicin, vi havde brug for, den var i kassen. Personalet skulle ikke ud at hente det. Det var der bare, så der var ikke noget opbrud. Det hele var bare stille og roligt og nærmest hyggeligt.

Og det var dét, der gav Bitten Bødker og hendes familie en god afsked med hendes mor.

– Det var så stille og smukt da hun sov ind, vi sad bare og snakkede lige så stille.

Mike Sæderup Astorp er Læge i speciallægeuddannelse til akutlæge på Aalborg Universitetshospital. Han opfandt kassen, netop for at gøre døden mere tryg for patienten og deres familier.

– Jeg vil gerne hjælpe med at give de pårørende ro i sjælen, når deres kære skal dø. Med kassen kan de læse om, hvad der sker, når man skal dø, og at det ikke er farligt.

Og så er kassen også en fordel for plejepersonalet, som skal håndtere patienterne.

– I akutafdelingen, er der nogle patienter, der beslutter, at de ikke ønsker at få livsforlængende behandling længere. Så skal vi starte livsafsluttende behandling, og det kan være uvant for sundhedspersonalet. Det her giver et godt værktøj til det, siger han.

Også en gevinst for hospitalerne

Når det bliver enklere og tryggere at sende patienter hjem for at dø, er det også en gevinst for sundhedsvæsenet.

For på den måde undgår man at sende patienterne videre til yderligere behandling, som ikke giver mening. Det siger ledende overlæge på ældremedicinsk afdeling Stig Andersen.

For med farvelkassen bliver de pårørende klædt på til at kunne håndtere situationen uden at føle sig nødsaget til at ringe til vagtlægen.

– Det kan betyde, at vi får færre genindlæggelser på akutmodtagelsen, der så får mindre travlt med patienter, hvor behandlingen er udsigtsløs, og det kan også være til gavn for vagtlægen, der får færre opkald, siger han.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies