Seneste Danmarksnyheder

Hanne får flere fridage og længere vagter efter succesfuldt forsøg

Alt er, som det plejer at være, på demensafsnittet på pleje- og omsorgscenteret Kildehaven i Viborg.

Beboerne har spist frokost og nogle har fået en lur. Den eneste forskel er, at de resten af dagen blandt andre får hjælp af Hanne Brock Hansen, der er igang med sin en 12-timers vagt.

– Det betyder, at jeg næsten kan følge de samme beboere en hel dag. At jeg samtidig kan arbejde længere og få flere fridage, giver også god mening for mig, siger Hanne Broch Hansen.

Medarbejderne har selv været med til at planlægge deres vagter – et forsøg, der startede, da Viborg Kommune blev en del af frikommuneforsøget, og dermed blev frisat af de gængse regler.

Det gik så godt, at fleksible arbejdstider og mere medbestemmelse er blevet fast praksis. Det gør det lettere for de ansatte på pleje- og omsorgscenteret at få fritid og arbejdstider til at gå op.

Den fleksible vagtplan skal skabe en bedre balance mellem arbejde og fritid, siger Annette Jensen, der er leder af pleje- og omsorgscenteret Kildehaven. (Foto: © Peter Brøndsted – DR Midt & Vest)

For medarbejderne står i meget forskellige livsituationer, og det skal vagtplanen nu i endnu højere grad afspejle. Den skal skabe en bedre balance mellem arbejde og fritid, forklarer Annette Jensen, der er leder af pleje- og omsorgscenteret.

– Vi er i et samfund, hvor vi også prøver at prioritere vores familieliv og gøre noget godt for os selv. Det kan bare være rigtigt svært, når vi arbejder et sted, der har åbent 24/7, siger hun.

Efter at den fleksible arbejdstid er blevet indført, har ni medarbejdere valgt at gå op i tid med 10- og 12-timers arbejdsdage. Det giver dem til gengæld mulighed for at fordele arbejdet ud på færre dage.

Netop det ser Annette Jensen som en stor fordel for både de ansatte, men også for beboerne. Flere arbejdstimer på stedet betyder nemlig, at de bliver mødt af færre ansigter på gangen. Det kræver dog også, at medarbejdere og ledelse går langt for at få puslespillet til at gå op.

– Det kræver, man har ja-hatten på og siger: “Jeg ved godt, at du har de her ønsker til vagtplanen, men jeg kan måske ikke opfylde dem hundrede procent – så kan vi mødes på halvvejen?”, siger hun.

Giver inspiration til andre

En bedre balance mellem arbejdsliv og fritid kan være et skridt i den rigtige retning, når det kommer til at fastholde medarbejdere i plejesektoren, mener Janne Gleerup, der er lektor og arbejdslivsforsker ved Roskilde Universitet. Hun syntes i hvert fald, at det er fornuftigt at se i den retning, hvis man vil øge arbejdsglæden for de ansatte.

Hanne Broch Hansen får nogle længere dage med 12 timer på arbejde, men til gengæld også flere fridage med den fleksible vagtplan på Kildehave i Viborg. (Foto: © Peter Brøndsted – DR Midt & Vest)

I øjeblikket arbejder flere kommuner på forskellige måder med at løse samme rekrutteringsudfordring, så hun ser det som en sandsynlig del af fremtiden i ældreplejen.

– Vi ser faktisk mange steder indenfor det her felt, at de er nysgerrige på, om de kan ryste posen og finde nye måder at tilrettelægge arbejdet på. Og som i kraft af den her fleksibilitet kan blive mere smidigt, siger hun.

På Kildehaven i Viborg er det i hvert fald lykkedes. Den nye måde at lave vagtplan på har også et andet formål – nemlig at gøre Kildehaven til en mere attraktiv arbejdsplads fremadrettet.

Alle stillinger er dækket i dag, og der er ikke et akut behov for at lokke medarbejdere til, siger plejecenterleder Annette Jensen.

– Der bliver flere og flere ældre og færre unge, der i fremtiden kan tage de her jobs. Så vi er nødt til at gøre noget nu, inden det går i en skæv retning, siger hun.

På Roskilde Universitet tror Janne Gleerup derfor også, at flere kommer til at tage ved lære af de fleksible arbejdstider.

– Mange af de erfaringer plejecentre som Kildehaven gør, kommer til at danne inspiration til, at flere binder an med at prøve at finde andre metoder, siger hun.

Men selvom fleksible arbejdstider kan bidrage positivt til arbejdspladsen, er der flere ting, det er vigtigt at være opmærksom på, hvis initiativet skal blive en succes, understreger arbejdslivsforskeren.

– Det er eksempelvis om der er noget genkendelighed i: Hvem er det, der møder ind, hvornår, men også om der opstår en meget ujævn arbejdsbelastning for medarbejderne, siger Janne Gleerup.

På demensafsnittet er der stadig en del timer til, at Hanne Broch Hansen bliver afløst. Hun forventer dog ikke, at hun går kold i efterårsvarmen, så beboerne får en dårligere service hen på aftenen.

– Der er mange ting at se til på et plejecenter, og det kan jeg godt lide. Der er travlt på de gode måde, så jeg tror ikke, at jeg kommer til at give dårligere service, siger hun.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies