Seneste Danmarksnyheder

To måneder efter afsløringer ventede kræftpatienter stadig for længe på omstridt afdeling

Det er første gang siden april, at Region Midtjylland lægger tal frem for, hvordan det går med at overholde de maksimale ventetider på afdelingen.

Årsagen til, at patienter fortsat venter for længe, er i langt de fleste tilfælde manglende sengekapacitet, skriver regionen i det nye notat. Det fremgår ikke, hvor længe patienterne på mave- og tarmkrirugisk afdeling venter, og den information savner direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

Han kalder de nye tal “bekymrende”.

– Sengekapaciteten er fortsat et problem, hvilket er dybt problematisk. Det skaber en flaskehals for, om patienterne kan opereres, siger han.

‘Meget positivt’, at tallene nu kommer frem

De nye tal bringer det samlede antal berørte kræftpatienter op på 340.

De har ventet for længe i perioden fra januar 2022 til og med juni i år. I tallet indgår dog ikke patienter, der har fået overskredet de maksimale ventetider i april. Tallene for den måned er ikke opgjort, oplyser Region Midtjylland.

Region Midtjylland har siden DR’s afsløringer gentagne gange nægtet at lægge antallet af overskridelser af de maksimale ventetider på en række kræftområder – herunder mave- og tarmkræft – frem for offentligheden.

Derfor har det indtil nu været ukendt, om kræftpatienterne også efter marts i år har ventet for længe på operationer på afdelingen, hvor længe de i så fald har ventet, og hvor mange det drejer sig om.

Det er “meget positivt”, at der nu bliver lagt tal frem, mener Jes Søgaard.

Nægtet indsigt i tal gennem flere måneder

Offentliggørelsen af tallene sker efter forespørgsel fra regionsrådet i Region Midtjylland. DR har forsøgt at få tal udleveret siden maj.

Regionen har nægtet at give indsigt i tallene blandt andet med begrundelsen, at tallene ikke var validerede, og derfor ikke kunne offentliggøres. En begrundelse, som Ankestyrelsen siden har fastslået ikke kunne bruges til at hemmeligholde oplysningerne.

Ifølge Rasmus Grønved Nielsen, der er lektor i forvaltningsret på Københavns Universitet, er det relevant at få indsigt i tallene.

– Oplysningerne er af åbenbar offentlig interesse og er dermed inde i selve kernen af offentlighedslovens formål, siger han.

‘Ikke i mål endnu’

Ledelsen på Aarhus Universitetshospital henviser til formanden for hospitalsudvalget, Purnima Erichsen (K) for en kommentar til tallene.

Hun fortæller, at der er blevet rettet op på en del af de problemer med blandt andet forkert og manglende information til patienterne, som DR har kunnet afsløre.

Det betyder, at patienterne på afdelingen i dag – ifølge Purnima Erichsen – bliver tilbudt behandling på et andet hospital i ind- eller udland, hvis ikke afdelingen på AUH kan give dem en tid indenfor de maksimale ventetider.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies