Seneste Danmarksnyheder

Stigende priser får unge i 20’erne til at blive boende hos mor og far: Selvstændigheden sættes på pause

I en længere årrække er det også blevet dyrere og dyrere for studerende at finde en bolig i universitetsbyerne og særligt i Aarhus og København, forklarer Curt Lilliegren.

– Inflationskrisen begynder nu at gøre rigtigt ondt på de unge. Det slår benene væk under de studerende. I en årrække har vi set, at flere unge fik deres egen bolig tidligere, så de har mere privatliv og frihed. Jeg tror ikke, det er lyst, der driver værket her, men et udtryk for nød, siger Curt Lilliegren.

Selvstændigheden sættes på pause

Mens 63 procent af de 20-årige bor derhjemme, så har 12 procent af de unge stadig adresse sammen med deres forældre, når de når 24 år.

Når flere unge undlader at flytte, betyder det meget for deres personlige udvikling, fortæller Mette Lykke Nielsen, der er lektor på Center for Ungdomsforskning og har forsket i unge, der flytter hjemmefra.

Hun siger, at unge naturligt har en mere lige relation til forældrene end som børn, men det er omvendt ikke lykken at være tvunget til at bo hjemme på grund af økonomien, hvis forholdet til forældrene er fyldt med konflikter.

– De unge sætter behovet for selvstændighed på pause. De udskyder det store behov for et selvstændigt voksenliv væk fra forældrene, siger hun.

Også for forældrene kan det være en blandet fornøjelse, at de unge bliver boende på børneværelset.

– Mange forældre oplever en stor glæde, når deres unge blive boende, men det kan også være en belastning, fordi forældrene gerne ser, at deres børn flytter og begynder et voksenliv, forklarer Mette Lykke Nielsen.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies