Seneste Danmarksnyheder

Personer i udlandet skylder milliarder til statskassen – flere og flere stikker af fra gælden

Bunken af regninger, som Gældsstyrelsen sender til personer i udlandet, vokser og vokser.

Antallet af skyldnere, der er rejst ud af Danmark eller som bor på en ukendt adresse, er steget fra omkring 120.000 personer i 2018 til 167.000 personer i det første halvår af 2023.

Det viser en aktindsigt, som P1 Morgen har fået fra Gældsstyrelsen.

Langt størstedelen af dem, der skylder penge til det offentlige – 134.000 personer – er fra udlandet, mens de resterende 33.000 personer er danske statsborgere.

De nationaliteter, der topper listen over forgældede personer, er polakker, rumænere og litauere. Herefter følger tyskere og svenskere, oplyser Gældsstyrelsen.

Hullet i statskassen er også blevet større. Samlet set er den misligholdte gæld til det offentlige siden 2018 periode steget støt fra 13,4 milliarder kroner til 16,5 milliarder. Det er det højeste beløb nogensinde.

– Jeg har ikke et bud på, hvorfor tallet er stigende, men det er klart, at det da bekymrer mig som skatteminister, at folk ikke betaler deres penge, siger skatteminister Jeppe Bruus (S).

Gældsstyrelsen oplyser, at det i 2022 lykkedes at få omkring 400 millioner kroners gæld til staten hjem fra udlandet.

Embedsværket er sat i sving

Vi har hørt historien om den ubetalte gæld flere gange før. Og Jeppe Bruus er langt fra den første skatteminister, der forholder sig til problematikken.

Blandt andet har DR flere gange berettet om problemer med at inddrive SU-gæld fra udenlandske studerende.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies