Seneste Danmarksnyheder

Eksperter i retten: Afstumpet humor og ideer om hvidt overherredømme kan radikalisere unge på nettet

I tirsdags forklarede den 16-årige dreng, at han inden sin anholdelse spillede både Roblox og Call of Duty.

Når man først er inde i den lukkede gruppe, er radikaliseringsprocessen allerede i gang, lød det fra Europol-vidnet.

– FKD-personerne stiller en række spørgsmål. De kunne eksempelvis spørge, om man har læst Mein Kampf, og så skal kandidaten så beskrive, hvilke tanker man har om bogen, forklarede vidnet.

Vidnet fra Center for Terroranalyse fortalte også, at der er mange referencer til gamingkulturen blandt det seneste års terrorangreb.

Han nævnte blandt andet Stephen Balliet, der i 2019 dræbte to og sårede to andre, da han forsøgte at trænge ind i en synagoge i sydtyske Halle. I sit manifest beskrev Balliet, hvordan han drømte om at sætte en “highscore”.

Retten i Holbæk har behandlet sagen. (Arkivfoto) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Ekspert: Humor sænker paraderne

Humor spiller også en stor rolle i de højreradikales rekrutteringsstrategi.

Tyske Maik Fielitz, der forsker i hvordan humor bruges, forklarede i retten, at humorens evne til at få modtageren til at sænke paraderne spiller en stor rolle.

– Når man humorniserer vold, gør man mennesker modtagelige over for vold. Der er en indøvet kultur på den ekstreme højrefløj.

– Generelt er humor et vigtigt middel til at overbevise om en politisk sammenhæng. Humor er egnet til at åbne mennesker til at indtage nogle bestemte holdninger. Via humor kan man se noget fra en andens synsvinkel, fortalte Maik Fielitz.

– Det handler typisk om at være nedladende over for andre mennesker. Det kan eksempelvis være, at man morer sig over jøder, der lider. Generelt forherliger man vold. Hvis der er sket et terrorangreb, gør man sig morsom over ofrene.

Man benytter sig i stor stil også af memes, som er en blanding af billeder og tekst. Også her er budskabet barsk – hvis man kan afkode det. For det er ikke altid tilfældet, forklarede Maik Fielitz.

– Det kræver en vis evne for at forstå de her memes. Det skaber sammenhold, og ved at man bruger koder, kan der opstå en identifikationsproces.

Den tiltalte er også anklaget for at have forsøgt at rekruttere sin jævnaldrende kammerat. Vennen var kortvarigt også sigtet.

Desuden er han anklagety for via appen Telegram at have deltaget i udarbejdelse af en håndbog, som beskriver terrorsammenslutningens formål og forventninger til medlemmerne og for at dele ekstremistisk materiale samt bombe- og våbenmanualer.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies