Seneste Danmarksnyheder

Deniz tør ikke besøge familien i Tyrkiet: Han håber, at valget kan fjerne frygten

Har ikke set familien i ti år

For Deniz Serinci, der i ti år ikke har følt sig tryg ved at besøge familien i Tyrkiet, kan dagens valg blive historisk.

– Hvis Erdogan taber valget, kan jeg måske for første gang i ti år rejse ned og se min familie, siger han.

Ifølge ham selv er han endt på “den sorte liste i Tyrkiet”, efter han har skrevet kritiske bøger og artikler om præsident Erdogan. I 2019 blev han efter eget udsagn ringet op af PET, der frarådede ham at rejse til Tyrkiet.

– Jeg har også oplevet, at jeg på Facebook og andre steder er blevet truet med at blive angivet til Tyrkiet, hvis jeg har skrevet noget, som blev opfattet som værende kritisk mod Erdogan.

– Hvis der kommer en ny præsident, så er jeg sikker på, at det vil blive meget anderledes, fortæller den dansk-kurdiske journalist.

Dagens valg i Tyrkiet kan få stor betydning for millioner af tyrkere uden for landets grænser. Recep Tayyip Erdogan afgiver her sin stemme i Tyrkiets største by, Istanbul. (Foto: © Ümit Bektas, Ritzau Scanpix)

‘Har taget en nerve med sig’

Hetav Rojan, adjunkt på Københavns professionshøjskole med stort kendskab til Tyrkiet, fortæller ligeledes, at der de seneste år er sket en større og større splittelse mellem Erdogans tilhængere og modstandere i Europa.

– Polariseringen i det tyrkiske vælgerlandskab er stor frem til det her valg, siger han.

Han påpeger, at der siden kupforsøget i 2016 er sket en stigning i antallet af Erdogan-modstandere, der rejser til Europa for at søge “ly for politisk forfølgelse”.

Ifølge ham er der udsigt til, at splittelsen kan ændre sig, hvis Erdogan mister magten i dag, fordi oppositionskandidatens politik er markant anderledes end Erdogans.

– Kemal Kilicdaroglu går til valg på at tale mere om konsensuspræget politik. Erdogans politiske platform handler meget mere om at marginalisere minoriteter – både politiske, etniske og religiøse for at opildne sin egen platform, fortæller Hetav Rojan.

Det pro-kurdiske parti, HDP, har valgt at pege på Kilicdaroglu som præsident, selvom de historisk har været uenige med hans parti, CHP.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies