Seneste Danmarksnyheder

Flere socialt udsatte kommer gratis til tandlæge: ‘De er vanvittigt taknemmelige’

De manglende tænder påvirker Fitzroy Emanuel Robinson:

– Når jeg kigger mig i spejlet, kan jeg se, at det ikke ser godt ud. Det betyder, at jeg ikke har lyst til at tale med andre mennesker, fortæller han.

Det er også svært for ham at spise. Han lever mest af suppe.

– Det skal nok blive godt. Vi laver nogle tandproteser til dig. Du har ikke haft noget at tygge med i mange år, lyder det opmuntrende fra Karin Kornø Rasmussen.

Næsten en fordobling

Lovgivningen om gratis tandpleje til de allermest socialt udsatte borgere har eksisteret siden 2020. Ordningen gælder for eksempel hjemløse og folk i misbrugsbehandling, der ikke er på arbejdsmarkedet.

Københavns Kommune har lavet en evaluering af ordningen. Den viser, at der er stor interesse for at bruge tandplejen. På et år er antallet af brugere steget fra 608 til 1012.

– Vi har oplevet næsten en fordobling. Vi kan se, at der er et stort behov for det her, siger Sisse Marie Welling (SF), der er sundheds- og omsorgsborgmester i København.

Kommunen har også lavet en rundspørge blandt brugerne. Her siger en af dem for eksempel:

– Jeg var dybt overrasket over, at det kunne gå så godt! Altså jeg gik derfra og tænkte ”hvad fanden har du været bange for i alle de år?”

Socialtandplejen i København startede med to klinikker – en på Tietgensgade og en på Kofoeds Skole. Nu er der kommet en til, der ligger på Mændenes Hjem.

– Der er rigtig mange af vores socialt udsatte, der har ventet på det her tilbud, og det er gået ud over deres sundhed. Nu er tilbuddet kommet, og vi er blevet væltet lidt over ende og har derfor oprettet endnu en klinik i socialtandplejen, lyder det fra Sisse Marie Welling.

Mange krammere til tandlægerne

Karin Kornø Rasmussen mener, det giver god mening, at de socialt udsatte kommer på en særlig klinik og ikke i almindelig tandlægepraksis:

– De kan være fulde, når de kommer. Beskidte. Nogle har psykiske diagnoser og er højtråbende og udadreagerende. De passer heller ikke deres tider. Men de er også meget kærlige og skønne.

En ting kendetegner dem, der kommer i socialtandplejen, mere end noget andet, lyder det fra tandlægen.

– Det er en vanvittig taknemmelig patientgruppe. Man får mange krammere, når behandlingen er færdig.

Denne hjemmeside bruger cookies til at forbedre din oplevelse. Vi antager, at du er ok med dette, men du kan framelde dig, hvis du ønsker det. Acceptere Læs mere

Politik om beskyttelse af personlige oplysninger og cookies